Pages

Saturday, September 19, 2009

Perutusan Presiden Parti Keadilan Rakyat, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sempena Hari Raya Aidilfitri 2009/1430H

Ramadhan telahpun meninggalkan kita dan kini Syawal pula bertamu. Selama sebulan umat Islam berpuasa menahan diri bukan sahaja dari lapar dahaga malah yang lebih utama, menahan nafsu dari segenap aspek kehidupan. Semoga latihan selama sebulan ini telah menjadikan kita sebagai hamba Allah yang bertaqwa dan pada masa yang sama mengukuhkan iltizam kita untuk terus istiqamah di dalam perjuangan.  

Semangat Syawal pada kali ini seharusnya ini menjadi pendorong bagi kita semua untuk terus menyemarakkan obor perjuangan demi mewujudkan sebuah pentadbiran yang adil di negara ini. Apatah lagi Syawal kali ini disambut dalam keadaan kemelesetan ekonomi yang belum menunjukkan tanda-tanda pemulihan. Kerajaan bukan sahaja gagal mengambil langkah-langkah berkesan menanganinya malah dengan sewenang-wenangnya menaikkan harga petrol yang barang pasti melonjakkan harga barang dan meningkatkan kos sara hidup rakyat. 

Syawal juga kita sambut dengan turut menginsafi malapetaka yang melanda saudara-saudara kita di seluruh dunia; di selatan Thailand, Palestin dan di Iraq antaranya. Penindasan berterusan terhadap mereka seharusnya menjadi pengajaran kepada kita akan peri pentingnya kita menghargai kemerdekaan yang kita nikmati ini dengan membuka ruang lingkup yang seluas mungkin bagi mempraktikkan prinsip-prinsip demokrasi. Perpaduan kaum adalah inti pati utama bagi sebuah negara merdeka. Justeru parti politik berteraskan kaum serta mengamalkan adu domba berbaur perkauman harus ditolak sama sekali kerana ia bakal mengundang perpecahan dan kehancuran bangsa.  

Sempena Syawal yang mulia ini, saya mengucapkan selamat menyambut Eidul Fitr kepada pimpinan parti, pimpinan Pakatan Rakyat, ahli-ahli dan para penyokong serta seluruh umat Islam. Marilah kita perkuatkan azam dan tekad untuk memperbaharui perpaduan agar dapat sama-sama kita bina sebuah negara demokrasi yang adil, maju, makmur dan sejahtera. 

Salam Eidul Fitr. Maaf Zahir Batin.

DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
Presiden
Parti Keadilan Rakyat